Swój pierwszy raz z pierogami na słodko miałam w sierpniu tego roku na wakacjach nad polskim morzem, gdzie przez całe 8 dni pobytu dzień w dzień zajadałam się nimi na obiad w typowej, domowej restauracji. Tak bardzo mi zasmakowały, że po powrocie do domu zaczęłam szukać ich na półkach sklepowych, ale niestety - nawet w połowie nie są tak dobre, jak te samodzielnie robione.
Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia ich, aczkolwiek nigdy nie miałam styczności z robieniem pierogów (nie licząc obserwowania, gdy babcia robiła, gdy ja sama miałam z 5 lat), dlatego trochę się tego obawiałam.. Aczkolwiek nie było aż tak źle, coś tam się udało skleić :D
Składniki (wyszło mi 16 pierogów):
- 20 g mąki pełnoziarnistej + do podsypywania
- 70 ml gorącej wody
- pół łyżeczki soli
Ser (od razu mówię, że zrobiłam za dużo i zostało mi połowa tego, co przygotowałam):
- 500g twarogu chudego
- 4 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- żółtko jaja
Przygotowanie:
Najpierw zrobiłam ser. Włożyłam 500g do blendera, żeby się trochę rozmielił. Następnie dodałam pozostałe składniki i pozwoliłam się mu chwilę wymiksować.
Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy łyżką, po czym ugniatamy ciasto ręcznie. Następnie wałkujemy na około 1 mm (posypując przy tym z obu stron) i wykrawamy szklanką koła.
Nakładamy ser na sam środek, po czym zaklejamy pierogi (mi najłatwiej robiło się to widelcem).
Gotowe pierogi wsadziłam na 3 godziny do zamrażalnika. Po ugotowaniu polałam jogurtem naturalnym, sypnęłam małą ilość cukru i gotowe ;-) Mimo iż niektóre się lekko rozwaliły przy robieniu, to w smaku były naprawdę pycha. Na całe szczęście jeszcze została mi porcja w zamrażalniku :D
Całość (16 pierogów) ma 450 kcal, czyli mniej więcej tyle, co 6 kupnych :)
Świetny przepis 😍 na pewno spróbuję i czrkam na więcej ☺❤
OdpowiedzUsuń