Dosyć dawno nie napisałam tu nic, ale miałam taką długą chwilę zwątpienia, zastanowienia itd., no ale już wracam.
Dzisiaj przepis na coś czekoladowego i jednocześnie w miarę zdrowego ;-)
Jestem ogromną fanką Nutelli, a jak wiadomo, ta ma więcej cukru w słoiczku, niż w domowej cukierniczce, dlatego ciągle szukam zdrowszych i przy okazji mniej kalorycznych alternatyw.
Latem zajadałam się ''nutellą'' ze śliwek (bo tylko kakao jest wspólnym mianownikiem, ale nie zmienia to faktu, że pokochałam ten wyrób), ale niestety sezon się skończył, wszystkie słoiczki wyżarte, więc trzeba szukać czegoś zimowego :) Banan i awokado to totalnie nie moja bajka, zrobiłam i po trzech tygodniach parujące wyrzuciłam, bo nikt z domowników również nie polubił tej opcji.
A dzisiaj postanowiłam pokombinować z tofu, gdyż kiedyś obiło mi się o uszy i muszę przyznać, że choć nutelli ze śliwek nie przebije nic, to ta też jest całkiem dobra :D
A dzisiaj postanowiłam pokombinować z tofu, gdyż kiedyś obiło mi się o uszy i muszę przyznać, że choć nutelli ze śliwek nie przebije nic, to ta też jest całkiem dobra :D
Składniki:
- 180g tofu
- 35g kakao
- 140 ml mleka sojowego
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- ksylitol lub inne słodzidło wg uznania
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Tofu wrzucamy do miksera, blendera, czy co tam macie i zostawiamy, niech się trochę pokręci ;-)) Miksujemy tak długo, aż z tofu zrobi się jednolita masa bez grudek (około 20 minut na najniższych obrotach).
Jednocześnie wlewamy do rondelka mleko, aromat waniliowy, dodajemy kakao, miód i masło. Wszystko na małym ogniu ciągle dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy ksylitol - tyle, ile uważacie, że potrzeba, aby Wam smakowało ;-)
No przecież to aż się prosi o wyjedzenie łyżką :D |
Tofu przekładamy do michy i zalewamy naszą czekoladą, po czym dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę oliwy, aby krem był bardziej płynny. Przelewamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki, najlepiej zostawić na 24h, aby się przegryzło i było jeszcze lepsze. :)
Całość ma jedynie 477 kcal, to takie małe porównanie.. ;-)
Mój słoiczek ma 350g, Nutella obok ma również dokładnie 350g oraz 1894 kcal i tonę cukru.. hm, wybór już należy do Was ;-) Żeby było jasne, Nutella nie moja, tylko rodzinki - ich sprawa co jedzą.
Kcal 477 / B34 / T22 / W39
Kcal 477 / B34 / T22 / W39
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZdrowa wersja musu czekoladowego to coś dla mnie, bo uwielbiam słodycze, a przydałoby się zrzucić parę kilo. Z pewnością spróbuję! Jeśłi chodzi o klasyczny mus czekoladowy zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Zarówno domownicy jak i goście zawsze są zachwyceni tym smakiem, polecam wielbicielom czekoladowych deserów!
OdpowiedzUsuń